Fiskerne i Thorupstrand har en række certificeringer og må derfor sælge deres fisk gennem forskellige mærkningsordninger. Mærkerne gør det let for forbrugerne at handle etisk bevidst, og dermed støtte udbredelsen af naturskånsomme fiskeriformer og beskyttelsen af havmiljøet.
NATURSKÅNSOM
I efteråret 2020 blev et nyt statskontrolleret mærke lanceret: NaturSkånsom. Mærkningsordningen tager ikke blot højde for en enkelt dimension (fx overholdelse af kvoterne), men medtager en række af bæredygtighedens dimensioner, som sikrer, at fisk med mærket NaturSkånsom kommer fra kystnært, skånsomt og bæredygtigt fiskeri.
Fiskerne i Thorupstrand har gennem projektet ’Jammerbugt i Balance’ bidraget med viden i udviklingsprocessen omkring mærket NaturSkånsom. Fiskerne er glade for mærket, da det er det første mærke i Danmark, som reelt kan guide forbrugerne til at købe fisk fanget med naturskånsomme redskaber.
Fiskerne i Thorupstrand er certificerede til at sælge rødspætte, ising, skrubbe, kulmule, rød- og gråtunge m.fl. som ’NaturSkånsom’. De vil bl.a. kunne fåes gennem Årstidernes måltidskasser. Læs mere om NaturSkånsom på ministeriets side og på www.skaansomtkystfiskeri.dk
NATURLAND
BEMÆRK – NATURLAND-CERTIFICERINGEN ER MIDLERTIDIGT PÅ PAUSE.
Skånsomt fanget fisk fra Thorupstrand er også certificeret gennem den tyske mærkningsordning ’Naturland’ i kategorien ‘wildfish’. Det er et mærke med meget strenge krav, og fiskerne i Thorupstrand er gået foran ved at stille særlige krav til fangstmetoder og fælles, demokratisk fiskerbesiddelse af fangstrettigheder. De er de eneste fiskere i Danmark, som er certificeret til afsætning af ‘sustainably caught Wildfisch’ af Naturland.
Salget af fisk fra Thorupstrand gennem Naturland er primært rettet mod økologiske dagligvarekæder på det tysksprogede marked.
I 2017 blev Thorupstrand udnævnt som Slow Food Presidium. Det er en udnævnelse, som gives til lokale projekter, der arbejder for at beskytte småskala producenter og lokale kvalitetsprodukter. Slow Food bevægelsen lægger vægt på at støtte fødevareproduktion, som beskytter lokal biodiversitet, er i balance med miljøet og respekterer lokal madkultur.
Det er hele produktions- og distributionskæden i Thorupstrand, der er udnævnt som præsidium: fiskeriet (herunder den fælles håndtering af kvoterne), forarbejdningen i pakhuset og salget af fisken. Udnævnelsen er en promovering af Thorupstrands kvotelaugsmodel, som et godt eksempel på, hvordan man kan modstå privatiseringens konsekvenser.