Lokalsamfundet

  • ET LILLE KYSTSAMFUND

    Thorupstrand er et fiskerleje med godt 200 fastboende. Mange er født og opvokset her, mens andre har været udenbys i nogle år og er vendt hjem igen. Tilflyttere fylder også en del. Pakhusområdet og landingspladsen – dér hvor bådene hives op – er fiskerlejets centrum. Det er ikke kun en arbejdsplads, men også landsbyens hjerte og det naturlige samlingssted, hvis man vil snakke med nogen.

     

Kikani-lander

LIVSFORM

Det mest udbredte hverv blandt landsbyens beboere er fiskeri. De fleste af fiskerne i byen er del af partsfiskeriet i Thorupstrand, mens resten enten ejer eller har hyre på større skibe i Hanstholm. Unge, nye fiskere kommer løbende ind i partsfiskeriet i Thorupstrand, og her spiller det en vigtig rolle, at det andelsbaserede partsfiskeri gør det muligt for unge fiskere at starte op uden at stifte milliongæld på kvoter.
For hver fisker, er der rundt regnet 4 personer i arbejde på land – Rensning af fisk, transport af fisk til auktionen, salg af fisk, vedligeholdelse og drift af landingspladsen, elektrikere, motorfolk, bådebyggere m.fl. Fiskernes ægtefæller spiller en vigtig rolle i fiskeriet i forhold til regnskab, planlægning og beslutningskraft. Mange er desuden lønmodtagere i uddannelses- og sundhedssektoren.
Når man snakker med fiskerne i Thorupstrand bliver det hurtigt tydeligt, at det at være fisker ikke bare er et arbejde, men en måde at leve på. Som frie og selvstændige fiskerfolk. Man tænker ikke i ‘arbejdstid’ og ‘timeløn’, men spørger i stedet hinanden: “Hvor mange kasser har I fanget, og hvor har I været henne idag?” Fiskeriet er ikke bare et middel til at opnå profit, løn, karriere og fritid, men et mål i sig selv. For uddybning af denne pointe læs artiklen ‘The need for common goods for costal communities’ af Thomas Højrup.

BØRNEFAMILIER OG FÆLLESSKAB

Byens børn går i skole i Klim 7 kilometer fra Thorupstrand, hvor der både ligger en folkeskole og en friskole, begge med integreret vuggestue og børnehave. Nærmeste dagligvarebutik ligger i nabobyen Vester Thorup, 4 kilometer længere inde i landet. Vester Thorup er en landsby med gårde og huse, og fiskeriet fylder ikke det store her bortset fra det lokale Røgeri, hvor der sælges fisk.
Antallet af fastboende i Thorupstrand har ligget på omkring 200 i mange år og stiger lidt. På vejene ser man ofte en barnevogn blive trillet rundt. Børnefamilierne mødes tit på byens skovlegeplads, mens unge og lidt ældre jævnligt mødes over en kop kaffe i spilhuset. Byens unikke beliggenhed ved kyst og skov, muligheden for alternative livsformer, stærke fællesskaber og driftige ildsjæle formår både at tiltrække nye beboere og fastholde de, der allerede bor her.

Eksempler på initiativer i landsbyen:

MBT KLUB

Laver spor og kører sammen

HUSMODERFORENING

Strikkeaftner, museumsture mm.

BEBOERFORENING

Arrangerer events og skaber udvikling

VINTERBADERKLUB

IMG_2522

TURISME PÅ THORUPSTRANDS BETINGELSER

Om sommeren stiger antallet af  mennesker, når gæster flytter ind i de mange sommerhuse i skoven omkring fiskerlejet. På en dag med godt vejr kommer der endnu flere besøgende.
Thorupstrands beboere tager glædeligt imod folk, der besøger fiskerlejet. Mange besøgende kommer, fordi de gerne vil gribe den sjældne mulighed for at opleve et levende fiskerleje. De mange besøgende har bidraget til at udbrede sympatien for og kendskabet til det skånsomme fiskeri, samt styrket den politiske kamp for bedre rettigheder til naturskånsomme kystfiskere. Samtidig nyder Fiskehuset og små lokale virksomheder godt af de mange besøgende.
Lokalbefolkningen ønsker, at Thorupstrand forbliver et helårssamfund og ikke udvikler sig til en decideret turistindustri. Gæster er velkomne, men det skal være på stedets præmisser: Et travlt fiskerleje, hvor centrum ikke består af souvenirbutikker, men af redskabshuse og boliger, hvor fiskerfamilierne bor.
Ligesom fiskeriet altid har foregået på naturens præmisser, arbejdes der for en bæredygtige turisme i balance med lokalsamfundet og naturen.

Foto: Klaus Thymann

LÆS MERE: