
FISKERIETS BEGYNDELSE
Skuderne blev også brugt til havfiskeri, og i sidste halvdel af 1800-årene blev fiskeriet med de såkaldte havbåde det bærende erhverv i Thorupstrand. Med jernbanen fra Fjerritslev, som åbnede i 1897, kunne der afsættes fersk fisk i større stil. Det gav mulighed for udvikling af et helårs erhvervsfiskeri. Med jernbanen blev fisken kørt til de europæiske storbymarkeder.
Molen blev anlagt i 1930’erne, og derved blev vandet hurtigere dybt på vestsiden af molen. Formålet var at gøre det lettere at sejle de nye, lidt dyberestikkende havbåde helt ind til kil brink (se tegning). Fiskeriet fik yderligere et skub med indførelse af ophalingsspillet i 1953. Før det anvendtes håndspil til at trække bådene på land.
REDSKABERNES UDVIKLING
Indtil først i 1900-åerne brugte fiskerne primært torskekroge på langliner i den kolde årstid. Til sommerhalvårets fangst af rødspætter og sild brugte de garn og landdragningsvod. Disse vod blev sejlet ud og draget (trukket) ind på stranden. I 1880’erne begyndte man at fiske rødspætter med snurrevod, der trækkes ind på båden, mens den er ankret op ude på havet. Sammen med brug af hummertejner blev det indledningen til det moderne, skånsomme havfiskeri. Ved at supplere sejl med små motorer i havbådene kunne fiskerne begynde at hale vodtove og tejneliner ind med maskinkraft. For at kunne bære tungere motorer blev de spidsgattede både erstattet med spejlgattede, som har større opdrift i agterskibet, og fra 1930 kom desuden de hægbyggede havbåde, som har den største bæreevne af de tre. Man kan se de tre trin i havbådens udvikling på billedet nedenfor til højre.
Udvikling af bådtyperne er beskrevet i bøgerne Elbo og Jammerbugt fra Han Herred Havbåde. De kan købes ved bestilling på info@havbaade.dk
EN FÆLLED
Det nuværende fiskepakhus ligger på den gamle fælled, hvor skudehandlernes pakhuse tidligere lå. I 1877 blev det første fælles fiskepakhus, vi kender til, bygget i Thorupstrand.
En fælled er et areal, som siden middelalderen har tilhørt landsbyfælleskabet. Det betyder, at hverken staten, kommunen eller private idag ejer jorden, men at den er en fællig, en fælles ressource. Det betyder, at fiskepakhuset ikke kan pantsættes eller blive genstand for privat ejendomsret, men er ejet af Thorupstrand Landingsplads Pakhusforening.
Thorupstrand fælled strækker sig fra landingspladsen og en kilometer mod øst. Den dækker både kysten og området bag kiltterne. Den er så stor, fordi bådenes landing før molens etablering jævnligt blev flyttet alt afhængigt af sandrevlernes bevægelser og dermed de bedste landingsforhold.

SIGNAL MED BALLONER
Som besøgende i Thorupstrand kan man stadig i dag aflæse historien. Den nuværende Haw’kiosk er indrettet i den første redningsstation, som blev bygget i 1887.
Tæt på Hawkiosken står en gammel signalmast. I 1920 drev 3 „master‟ ind på stranden, og den ene – som har været bommen på et stort sejlskib – blev købt af fiskeriforeningen, hvoraf den ene blev rejst som signalmast i 1921. Signalmasten stod oprindeligt omtrent der, hvor den nyeste redningsstation ligger. Herfra kunne den ses både fra øst og vest. Ved fiskerlejerne blev det almindeligt at have disse signalmaster, så man kunne signalere til fiskerne, når de nærmede sig land. Det var nemlig lettere at bedømme mulighederne for sikker landing i hårdt vejr inde fra land. Fra land kan man bedre se, hvor bølgerne bryder.
Om dagen signalerede man med flettede kurve såkaldte ”balloner”, og om natten med lanterner, der blev hængt op i masten. Den første kurv hejstes, når havet brød på første revle og anden kurv, når det brød på anden revle. Når tredje kurv blev hejst, blev redningsbåden kørt frem for at være klar til at gå ud efter fiskere, som endnu ikke var kommet i land.
Skibsradioens udbredelse medførte, at masten blev taget ud af brug. Fisker og hvalfanger Johan Kristensen istandsatte og genrejste masten til minde om på den lokale søfartshistorie.
LIVET I THORUPSTRAND GENNEM TIDEN:

